петък, 5 октомври 2012 г.

Ден на усмивката

Получих най-хубавия ден на усмивката от класа, на който съм класен ръководител/ 7-а/ - Когато отключих стаята, тя грейна с десетки усмихнати балони и човечета, а децата се бяха строили зад гърба ми в коридора(нямах час с тях), лицата им светеха, озарени от най-големите усмивки, а очичките им чакаха моята!

Радостта ми беше голяма, защото за пръв път сами се организираха , без моя помощ или идея, да направят нещо такова, даже тайно, в извънучебно време. Браво, мили деца! Истински се радвам, че израствате и се чувствате вече като истински колектив.
Малко срамно, но за пръв път днес потърсих информация за усмихнатото човече и научих, че е създадено в далечната  1963 година. Денят се отбелязва всеки първи петък на октомври и е посветен на доброто настроение.
"Символ на празника е усмихнато жълто лице - емотикон, което всички сме свикнали да виждаме почти навсякъде.
Основател на деня и емотикона е американският график Харви Бел. Той създал усмихнатото лице като част от рекламна кампания през 1963 и получил хонорар цели 20 щатски долара:) !
Преди да почине през 2001 г., вече на прилична възраст, Харви Бел, окончателно определил своята мисия - той виждал себе си като международен посланик на щастието и измислил този празник - Международен ден на усмивката.
Според Бел това трябва да бъде денят, "посветен на доброто настроение и добрите дела" и да преминава под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне".
Бел смятал още, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните. Датата е в началото на октомври, защото началото на есента определено има нужда от повече усмивки.
Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 г. Хиляди ученици от този град изготвят картички с усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники."
 Ето как усмивките на децата те учат и те правят по-добър!

1 коментар:

  1. Изобщо не ме изненадват усмивките на децата, които ти обграждаш с внимание и даряваш с любов!

    ОтговорИзтриване