сряда, 21 август 2013 г.

Най - доброто училище

Как да намерим добро училище?

Родителите избрали за сина си най-добрия учител. На сутринта дядото повел внука към училище. Когато влезли в училищния двор, ги наобиколили деца.
-Какъв смешен старец, - засмяло се едно момченце.
-Ей, малък дебеланко – викнал друг.
Децата викали и подскачали около дядото и внука. В един момент учителят бил звънеца и децата затичали към класната стая. Дядото решително хванал внука за ръка и излязъл на улицата.
-Ура, няма да ходя на училище, - зарадвал се внукът.

вторник, 20 август 2013 г.

Не е вредно да се чете , вредно е да не се чете

https://sites.google.com/site/chteniesuvlecheniem/home 
Започвам участието си в един изумителен международен проект. Каня колеги, ученици, родители да се присъединят. Всяка седмица - по една книга.

понеделник, 19 август 2013 г.

Моцартови празници 2013

За девета поредна година малкият Правец става сцена на голямото изкуство. Хор и оркестър на Държавната опера Русе, диригент Иван Ангелов. Гала концерт "Моцарт - Верди, класика, рок и джаз"

събота, 17 август 2013 г.

Джон Гатоу за образованието


Прочетохте ли книгата на Джон Гатоу "Затъпяване - скритата цел на държавното образование"? Ето тук е поместена речта му, която дава обща представа за идеите му.https://librev.com/component/content/article/1086  Макар и доста крайни, ме накараха да си задам поредицата от тревожни въпроси в навечерието на новата учебна година. Какво се случва с новите учебни програми? Промените, толкова желани, ще повишат ли качеството на подготовка на нашите деца? Ще бъдат ли по-успешни и щастливи личности? Неведнъж сме обсъждали с колеги това,  колко много информация искаме от децата да "зазубрят", защото ще ги проверяват на изпит. Нужна ли им е изобщо? Не може ли да стане откривател, летец...,без да помни що е анжамбман, например? Дали точно задължителният списък не отблъсква децата от четенето? Ще бъда ли онзи учител, когото учениците смятат за полезен и ще останат в часа му, без това да е задължително? Много бих искала да е така...А вие?

петък, 9 август 2013 г.

С книга "в ушите"

https://www.google.bg
Днес е почти невъзможно да срещнеш млад човек без слушалки на или в ушите. Учителите непрекъснато се оплакваме, че децата все по-малко четат. Може би има все пак някакво решение на проблема с познаването на българските автори. И не само защото предстои матура, а защото сме българи. Но да не се увличам в "даскалски" приказки. Предлагам на вниманието ви няколко сайта, където са поместени аудио книги.

Моля ви, ученици, качете си в смартфоните произведенията от задължителната програма!:) Ако познавате текстовете, часът ще е лесен и приятен, а писането на интерпретативно съчинение - приключение!

вторник, 6 август 2013 г.

Игра на карти в час по литература

https://www.google.bg
Или как да запомним литературните термини.
Докато обсъждахме с г-жа Спасова подготовката на учениците за предстоящата матура, ми хрумна идея за игра, чрез която да се затвърдят знанията върху литературната терминология.