понеделник, 10 март 2014 г.

Проектирай музей!

https://www.google.bg/
Съвсем малко часове в девети клас са предвидени за запознаване с рицарската култура и литература. Основно учителят изяснява средновековния символизъм, беседваме за Светия Граал като мистичен символ и неговото търсене като върховно изпитание. Всички ученици познават сюжета за крал Артур и рицарите на кръглата маса. За да преодолеем момента, в който  биха си помислили, че е "тъпо" да се говори за познати неща, предлагам да направим музей на рицарството!
Задачите:
1. За домашно е трябвало да помислят, ако зависи от тях, какво биха сложили в такъв музей.
2. Учениците се разпределят по групи според свои предпочитания.
3. Раздавам листа А3 и цветни моливи.
4. Конкретизирам задачата - трябва да подредите една стена, която задължително да задържи интереса и вниманието на посетителите.

С радост споделям, че ентусиазмът беше видим и осезаем. Някои тайничко надничаха в листата на другите групи, други работеха задълбочено, без да вдигат главички от листа.



И накрая - обсъждане пред класа и справедлива оценка. Най-много се хареса проектът на групата на Цветомира, Владимира, Елена, Цветелина, Ива /на първата снимка/ . Момичетата бяха подготвени и с малко снимков материал, споделиха идеите си за холограма!

С много емоция беше приета "стената" с изобилие от предмети /автори-Емануил, Емил, Цветелин/, защото говорителят на групичката Емил я представи с доста хъс и желание да убеди аудиторията, че техният проект заслужава призово място.


Браво ученици, правите деня ми усмихнат, приятно ми е да работя с вашия клас! 

По идея на Елена Воронина и нейния час за М. Цветаева и А. Ахматова. Благодаря!




2 коментара:

  1. Петя, я бесконечно рада, что идея работает! И абсолютно неважно, в какой мы стране живём.

    ОтговорИзтриване
  2. Eще раз большое Вам спасибо! Не в первый раз я провокирована Вашим опытом и всегда работает. Да и будьте уверены всегда уважаю авторство Вашей идеи. Очень рада, что Ваш проект "Читать не вредно..." встретил меня и с Вами, и с многими прекрасными коллегами из России!

    ОтговорИзтриване