неделя, 24 август 2014 г.

10 важни неща, които децата трябва да знаят!

Става въпрос за придобиване по-скоро на умения, които не се преподават в клас, а може би трябва!
10. Компютърни знания и умения.
Не да станат всички програмисти, а да може всеки да се възползва от новите технологии по най-добрия и успешен начин. Да, днес във всички училища се преподават информационни технологии, но с какви полезни умения излизат учениците от тези часове?
http://bit.ly/1vAVaaX


9. Скорост на четене.
С това няма да станат гении, но ще прочетат повече книги, ще владеят техники, с които да получават бързо голямо количество информация.
За подобни техники съм писала тук: http://classplus.blogspot.com/2013/10/blog-post_2.html
http://bit.ly/XJPHnd

8. Техники за управление на времето.
Дали ще бъде директор, работник, студент, ученик, децата ни трябва да се научат да се възползват максимално от ограниченото време.
http://bit.ly/1l5Irwd

7. Умения за учене.
Или да се учат на това как да учат. Някой да преподава такива знания?
http://bit.ly/1vAX7UY

6. Обучение за работа с пари.
Да, то трябва да започне у дома, но не всички имат този шанс. И в училище не е късно децата да научат понятия като бюджет, дълг, спестяване.
Представете си колко по-полезни биха били уроците по математика, ако бяха с подобна практическа насоченост.Съвременната рекламна индустрия внушава, че може да харчите повече, отколкото получавате. Аз лично не съм съгласна, а Вие как учите децата си?
http://bit.ly/1lqmJTV

5. Умения за оцеляване.
Ако са в гората - да запалят огън, да открият вода, да окажат първа помощ... А ако някой нахлуе у дома, знаят ли как да реагират?
http://bit.ly/1ttQZy8

4. Водене на преговори.
Всеки ден човек попада в ситуации на преговори, дори и да не си дава сметка за това. Всеки иска да постигне по-добри условия за себе си, но дали знае как да го постигне...
http://bit.ly/1woMYyQ

3. Основни техники за самозащита.
Източните бойни изкуства се преподават само в спортната зала на ограничен кръг деца, проявили интерес към тях като към екзотичен спорт. Защо не може практическото им приложение да се преподава в масовото училище?
http://bit.ly/1BRVKWb

2. Психическо здраве.
Справяне със стреса, безпокойството, депресията, пристрастеността. Няма да има нужда да се справяме с трагичен инцидент, ако дискусиите по тези въпроси са се случили по-рано.
http://bit.ly/1lqnjRG

1. Как успешно да преминем интервю за работа.
Преди години бях силно впечатлена от книгата на Дейл Карнеги "Как да печелим приятели и да влияем на другите" и споделих от нея с моите дванадесетокласници подобни съвети. Получи се доста интересна дискусия с решаване на казуси. Казват, че "най-добрият учител е опитът, взима скъпичко, но обяснява разбираемо" :) А "скъпичкото" е болезнено.
http://bit.ly/1woNX1Q


По: http://lifehacker.com/top-10-skills-we-wish-were-taught-in-school-but-usuall-1622414148

2 коментара:

  1. Здравствуйте, Петя! Действительно, все эти навыки нужны и полезны. Например, в начальной школе вводится курс "Экономика для малышей", который включается во внеурочную деятельность (сейчас в России для внеурочной деятельности выделяется по программе 10 часов в неделю)....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хорошо, что уже задумались об этом. Будем надеятся на лучшее!

      Изтриване