сряда, 2 март 2016 г.

Библиотекар за един ден

Както съм се хвалила :), имам четящи ученици, което е голяма моя радост и предизвикателство да увеличавам списъка. Сред тях избрах да изпратя на мисия "Библиотекар за един ден".

Заварвам Цветомира /11. в клас/ усмихната и с широко отворени очи. Ето какво ми изпрати тя в края на деня:  

Раят вероятно е вид библиотека.“
                                                                                                           (По Х. Л. Борхес)
   Да бъда библиотекар за един ден беше едно наистина приятно преживяване. Както повечето хора, така и аз подценявах тази професия. Мислех, че там само се вземат книги за определен период от време. Но този ден се убедих, че не е точно така. Всъщност да си библиотекар не лесна работа.
   В момента в нашата градска библиотека има 61 000 книги. И всички тези книги са минали през ръцете на библиотекаря. Преди попадането си в библиотеката всяка книга минава през различни процедури. Например, поставянето на печат на 3 места или получаването на специфичен номер. Също така всяка книга има свой картон с най-важната информация за нея. А тези картони са подредени в строго определен ред ( в различни секции и по азбучен ред). Книгите са подредени в 10 главни секции, които могат да съдържат в себе си още много други подсекции в зависимост от различните жанрове. Затова всеки читател трябва да бъде изключително внимателен, когато разглежда книгите и винаги да ги връща на правилното им място, защото загуби ли се една книга сред хилядите други, тя става неоткриваема.
   Този ден ме научи да уважавам тази професия, да осъзная колко труд изисква тя и да се гордея, че съществува.  За да бъдеш библиотекар, трябва да посвeтиш живота си на книгите и винаги да си готов да помогнеш на хората, които се нуждаят от теб. 

Валерия от 6. а клас написа: " Когато отидох в библиотеката, си мислех, че работата на библиотекаря е много лесна...Първо ми разказаха за пътя, през който преминава една книга. Показаха ми книги, в които е посочен определеният раздел, към който се отнася книгата. След това видях, че имат и специални картончета, чрез които книгата може по-лесно да бъде открита. Разбрах, че работата на библиотекарите изобщо не е лесна, но те работят с удоволствие и с любов към книгите. До сега не се бях замисляла дали да стана библиотекар, а сега се питам дали бих се справила. Но съм сигурна в едно - бих повторила този прекрасен ден!"

Сърдечно благодаря на библиотекарите Иванка Данова и Иванка Начева за професионализма и сърдечния прием! До нови срещи!

4 коментара:

  1. Чудесна идея, Петя! Ще ти я "открадна" :)

    ОтговорИзтриване
  2. Знаеш ли, като дете мечтаех да работя като библиотекар...
    Много обичах да отида ваканциите при баба и дядо на село и там, да взимам книги от изключително богатата селска библиотека. Четях до 2-3 часа през нощта (баба и дядо си лягаха вечер в 20 часа), а на другия ден спях до обяд...Ех, че хубави времена бяха...Обожавах да чета и смятах, че библиотекарите това правят по цял ден - четат си книги:))
    Поздрави, Петя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Веси!Винаги трогваш със споделеното "искрено и лично"!

      Изтриване