понеделник, 19 юни 2017 г.

Семинар "Езиковедската българистика и обучението по български език"

На 16. юни 2017 година в Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" се проведе семинар с научини работници и 10 учители от страната, сред които имах щастието да бъда.

Акад. Петър Кендеров от Института по математика и информатика представи Ученически институт на БАН. Целта на УчИ - БАН е да даде възможност за изява и развитие на ученици от 8. до 12. клас, които имат влечение и склонност към изследователска дейност в някоя от областите на науката или нейните приложения. 

Всеки участник разработва самостоятелно или в съавторство определена тема. Това става под  ръководството на учител, научен работник, университетски преподавател, студент или друг специалист. Получените резултати се оформят в писмен вид като проект и в определен срок се предават в БАН за рецензиране и оценка от специалисти в съответната научна област. Авторите на най-успешните разработки получават покана да представят проектите си на организирана от БАН Ученическа научна сесия. Авторите на най-високо оценените проекти ще получават като награда правото да проведат едномесечен стаж в постоянно научно звено на БАН.
В срок до 30.09.2017 г. проектите трябва да са подадени на адрес:
Българска академия на науките
Ученически институт
ул. "15 ноември" № 1
1040 София
Пратката трябва да съдържа две печатни подвързани копия на проекта и придружаващо писмо - заявление, че авторите желаят да бъдат допуснати до представяне на проекта на Ученическата научна сесия. В пратката се прилага и електронен носител, на който е записан целият проект, придружаващото писмо и резюмета на български и английски език в Word формат.
В най-дясната колона на страницата на БАН http://www.bas.bg/ чрез щракване върху картинката
може да се намери допълнителна информация.
През втората част от сесията проф. Светла Коева, директор на ИБЕ представи Новости в езиковедската българистика. Обърнете внимание, че от страницата на Института чрез кликване върху картинката:
се отварят различни езикови ресурси, игри, викторини.
В третата част от семинара се проведе кръгла маса: "Как науката и образованието могат да се обогатяват взаимно?" Представителите на ИБЕ заявиха желанието си за по-тясно сътрудничество с учителите и училищата в страната. Планираха се нови срещи и обучения.
И получих страхотен подарък:

2 коментара:

  1. Мне подарок понравился!
    Петя, хороших летних впечатлений!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спасибо, Галина, Вам тоже! Ожидаю путешествовать с Вами!

      Изтриване