четвъртък, 3 януари 2013 г.

Вдъхновени от Багряна

Учениците от 8 клас за пръв път формално се срещат с творчеството на "вечната и святата", "волната сестра на вятъра"... Разбираем е Ботев - дръзкият и безумно смелият в името на Родината. Но...дръзката жена, отстояваща лично щастие... Дори за съвременния млад човек все още стои необичайно. И си даваме сметка колко силно носим патриархалното наследство у себе си. Та след запознаването с биографията и творчеството на тази необикновена жена предлагам няколко варианта за домашна работа, която учениците изпълняват с ентусиазъм и вдъхновение.

1. Жени поетеси.
2. Проект за сайт в Интернет - Ел. Багряна.
3. Известни етрополки.
4. Жените в моя род.
Начинът за изпълнение на задачата също има свобода на избор - компютърна презентация, колаж, флипчарт.
В продължение на цяла седмица към мен "валяха" въпроси, което ми подсказваше, че съм "уцелила". Болшинството домашни бяха под формата на презентации или колажи. Учениците бяха открили за себе си Дора Габе, Миряна Башева, Петя Дубарова, Ваня Щерева...

С особено вълнение Тоника представи своя проект "Жените в моя род" - в снимки по майчина линия до прабабата. Сподели, че изследването много и е допаднало и ще направи подобно и по линия на своя баща.
Друго по-необичайно домашно беше за известни жени етрополки. Владимира разказа следното:
                                                                                    
1.      Големи заслуги за развитието на образованието сред жените в края на XVIII началото на XIX век има монахиня Татяна. Тя била най-образованата жена в града. Виждайки, че килийното училище при метоха не може да побере желаещите да се учат девойки, тя открила частно килийно училище в къщата на брат си поп Павел. В него имало строг ред и дисциплина. Изучавало се четене, писане и пеене.
    Делото на монахиня Татяна било продължено от нейната ученичка Дона Николова Герасимова. След килийното училище тя следвала две години в общественото взаимно училище на Димитър Димов и Манол Лазаров. След това открила частно училище в дома на брат си. Учела момичетата да пишат сами буквари с парче перо на книга.
2.      Баба Йоша, вярната стопанка на Илия Правчанов, знае в какви дела е замесен нейният мъж. Заедно с него тя участвала в построяването на скривалище в дома им за Дякона Левски. За да осигурят безопасността на големия българин при следващите му идвания в града, за него бива построено още едно скривалище в магерницата на манастир „Варовитец“ .
3.      Цона Беровата е смела жена, която намира начин да занесе писмо с подробен план на разположението на турските войски в Етрополе, до руския генерал в Ябълница.
  Цона поставя ценното писмо в краката на бебе, а след това го повиват добре. С надеждата, че никой няма да отвие бебето в този студ, бабата тръгва на път, а през местността „Здравец“ я среща турски пазач. Турчинът попитал Цона на- къде носи това дете, а тя казала, че то е останало сираче и има роднини само в Лопян. Пазачът се замислил, но може би се сеща за своите рожби и  пуска бабата да мине. Така Цона Беровата успешно стига до Ябълница и връчва писмото на полковник Ридзевски.    
Из книгата „Бащино огнище“     
А това беше нейната илюстрация:                                    

И третото домашно, което искам да споделя, е проект за сайт в Интернет, представен от Цветомира. Ето го и него: http://sweetcecci.wix.com/elisaveta-bagrqna#

Разбира се всички останали заслужаваха вниманието на класа и бяха изслушани с интерес. Отново си направихме изводите за успешното представяне пред публика, за умението да владееш аудиторията и т.н. До следващото още по-успешно презентиране.

Чувствам се благословена с такива ученици! На всички, които бяхте с мен, желая успешна работа и удовлетворение от усилията, защото си заслужава!

2 коментара:

  1. И учениците ти са благословени с учител като теб! Не се съмнявай в това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова си мила! Дай боже повече положително настроени хора около нас!

      Изтриване