неделя, 31 август 2014 г.

Марио Варгас Льоса, Лудориите на лошото момиче

"Много рано перуанецът Рикардо вижда сбъдната мечтата, която носи в сърцето си: да живее в Париж. Ала срещата с юношеската му любов ще промени всичко. Младата жена - едно невъзможно съчетание от бунтарство, авантюризъм, и прагматичност - ще разтърси добре подредения свят на неговите амбиции. Очевидци на една необикновена епоха в градове като Лондон, Париж, Токио и Мадрид, които тук са много повече от декор, двамата главни герои преплитат живота си отново и отново в един драматичен танц на срещи и раздели. Страст и разминаване, случайност и съдба, болка и удоволствие... Кое е истинското лице на любовта?"  
Това е официалната анотация  на издателска къща "Хермес", а аз отдавна не съм била така объркана относно това, което аз самата искам да кажа за книгата.



Първоначално бях много ядосана на наивността на главния герой, попаднал в плен на една ужасна жена, така нареченото лошо момиче. След това се гневих на издателите, които злоупотребяват с примамливата лепенка, че книгата е сред номинираните за Нобелова награда - защо 350 страници за любовта към една безскрупулна, безчувствена жена да заслужават такова внимание? И...продължавах да чета. До последните страници на прошка, съжаление, прозрение за многоликия живот тук и далече от нас. 
Е, точно това е магията - Марио Льоса е един много добър разказвач!
http://bit.ly/1pwo3W6

1 коментар:

  1. Петя, здравствуйте! От всей души поздравляю Вас с новым учебным годом! Здоровья, творческого вдохновения, успехов в работе!

    ОтговорИзтриване