вторник, 9 юни 2015 г.

Подарък книга!

Един обикновен и доста необикновен и празничен ден в училище.
Петокласниците са се завърнали от екскурзия и о, радост! Научавам, че голяма част от тях са си купили книга! 
Дори аз получих подарък в един от класовете - "Скритият дар", притчи за истински ценните неща в живота. Нямах търпение да се прибера и да започна да чета. Жадно "глътнах" първите три, погледнах отново корицата и си казах, че трябва да отложа удоволствието за по-дълго. Издателството обещаваше 101 мъдри истории, които можех да чета през цялата ваканция...
Ще разкажа първата:
"Думите са като пера, разпилени от вятъра"
Млада жена обидила своя добра приятелка, която не искала да и прости. Отишла при най-мъдрия човек в селото за съвет. Когато мъдрецът се убедил, че жената наистина се разкайва и е готова на всичко, за да поправи стореното, я посъветвал да пробие всички пухени възглавници в дома си и да постави по едно перо пред всяка къща. Цяла нощ жената съвестно изпълнявала действието. На сутринта отишла при мъдреца и го попитала каква е следващата стъпка. Той и рекъл, че сега трябва да събере обратно всички пера. Огорчена, младата жена възразила, че това е невъзможно, защото вятърът ги е отнасял в момента, в който ги е оставяла пред къщата. Мъдрецът се усмихнал и я посъветвал никога да не забравя, че думите са като перца, отнесени от вятъра. Веднъж изречени, никакво усилие, независимо колко сериозно и колко дълбоко от сърцето ти идва, не може да ги върне обратно.
Благодаря, Светльо, прекрасен подарък!

5 коментара:

 1. Удивительная притча, Петя... Слова словно перья... Обязательно расскажу своим ребятам, очень образное сравнение, а главное, какое точное и мудрое. Спасибо за отзыв!

  ОтговорИзтриване
 2. Как приятно читать, что дети покупают в поездке книги и что хотят порадовать учителя именно книгой. Петя, у Вас прекрасные ученики, а Вы прекрасный учитель. И за притчу спасибо. Читаю её впервые и обязательно буду рассказывать ученикам. Просто и мудро.

  ОтговорИзтриване
 3. Харесвам тази книга! Чудесен избор на учениците ти, Петя! Като за учител, приемащ и даряващ мъдрост!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря, Веси, радвам се на милите ти коментари!

   Изтриване