вторник, 13 октомври 2015 г.

Мигел Руис, Четирите споразумения

Има хиляди споразумения, които сме сключили със себе си, с други хора, със съня си за живота, с Бог, с обществото...Но най-важни са споразуменията със самия себе си. В тях заявявате кой сте, какво чувствате, в какво вярвате и как ще се държите.
Първото споразумение - Бъди безгрешен в словото си.
Словото не е само звук или писмен символ. Словото е сила...Словото е най-могъщият инструмент, който притежавате като човешко същество, това е инструментът на магията.

Второто споразумение - Не приемай нищо лично. Когато не приемате емоционалната отрова, тя ще стане по-вредна за този, който я изпраща, но не и за вас.

Третото споразумение - Не прави предположения. Харесвате някого и виждате у него само това, което ви харесва. Отричате, че има неща, които не ви харесват. "Любовта ми ще го промени". Любовта ви няма да промени никого. Ако другите се променят, то е, защото искат да се променят, а не защото можете да ги промените....Щом се опитваме да променим другите, значи не ги харесваме...Ако решите да живеете с някого, най-добре да го направите с човек, който е такъв, какъвто искате да бъде...Много по-лесно е да намериш човек, който вече е такъв, какъвто искаш да бъде, отколкото да се опитваш да го промениш...имайте смелост да помолите за онова, което искате. Всеки има право да се съгласи или откаже. Вие също...
Четвърто споразумение - Винаги прави най-доброто, на което си способен. Но...най-доброто е променлива величина. Всичко живо се променя непрекъснато. То ще е различно, когато сте здрави и когато сте болни. ..Най-доброто ще зависи от това дали се чувствате щастливи, дали сте разтревожени, ядосани или изпълнени с ревност...Да правиш най-доброто означава да предприемаш нещо, защото го обичаш, а не защото очакваш отплата.
Целият текст - ТУК.

1 коментар: