неделя, 1 ноември 2015 г.

Зрелостни размисли и страсти

http://bit.ly/1P4m73A
Руските ученици в началото на месец   декември ще пишат съчинение, което ги допуска до зрелостен изпит. Ако получат "не се зачита", имат право на още две дати - през февруари и през май. Тематичните области са "Време", "Път", "Дом", "Любов", "Година на литературата в Русия". Прекрасно! Наистина може да се провери лично мислене, широта на кръгозора...Мисля, че и българските учениците ще се съгласят с мен.
Потърсих какво представлява тестът по литература за зрелостен изпит: Първата част включва анализ на текст от драматическо или епическо произведение под формата на 7 задачи с кратък отговор - дума или словосъчетание/я. Втората част от теста - анализ на лирическо произведение. Той включва 5 въпроса с кратък отговор. Какво ще кажете? Няма а, б, онче-бонче..., няма тема, която ученикът да се стреми да назубри или препише. Наистина се проверява конкретна компетентност, литературни критици те не са, а и не е нужно.
В края на миналата учебна година в руското училище за пръв път от пет години се задава и тема за съчинение. Но...темата не посочва на ученика конкретно литературно произведение - избира си сам. Нека развие темата така, както му се иска. "Кое е по-добре - да обичаш или да бъдеш обичан?"  Комисията няма отговор на този въпрос. Можеш да отговориш, както искаш. Можеш да говориш за себе си, можеш и да не го направиш. Можеш да пишеш каквото искаш - само се осмели да бъдеш себе си и покажи, че си чел книжки! Статията на Сергей Волков ,учител по литература, показва положителното отношение и на ученици, и на родители към изпит от ето такъв нов тип. Сигурна съм, че и нашите ученици, особено четящите и мислещите, биха се радвали на подобен зрелостен изпит. Стига да се намерят хората, на които ще им стиска да проведат най-после истинска реформа, а и да има мислещи проверяващи:) Дано! 

2 коментара:

  1. Колкото по-скоро, толкова по-добре! Но аз напоследък губя надежда, че ще се случи истинската реформа :(. Сама виждаш какво се случва в училище само с премахването на материалната книга... уж беше за облекчаване, а то се оказа още по-сложно - пишем и се подписваме в дневника, в присъствена книга и...така.
    И все пак да ни е честит празникът на духовната пробуда и нека вдъхновението не ни напуска въпреки ограниченията и консерватизма на хора и закони!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник, дори и с днешна дата, Петя! Истинските Учители са именно тези, които будят, които учат, не на готови знания, не тези, които наливат с фуния, а именно тези, които провокират да се мисли, да се твори, да се създава, които не приспиват въображението, а го насърчават! Аз тези свои Учители нося в сърцето си и сигурна съм, от това, което чета тук, че и твоите ученици и техните родители ценят в твое лица Учителя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване