сряда, 31 октомври 2012 г.

Пет екипажа на кораба "Памет"

Предстои да отбележим 135 години от Освобождението на България от турско робство. Как да направим така, че да възпитаме у съвременните деца любов и уважение към миналото, подвига, саможертвата? Да научим, но да е забавно, интересно, запомнящо се.
Това ще бъде един малък проект на моя клас, който ще използва част от часовете на класа, но по-често ще излиза извън класната стая.
В и около нашия град има осем паметни места, свързани с Руско - турската освободителна война. След като се запознаят с историята на събитието в родния край, учениците ще посетят тези места, ще почистят паметниците, ще поднесат цветя, ще се срещнат с местни творци, посветили свои творби на героите.
Първата информация, с която учениците се запознаха, ни бе любезно предоставена от Градския исторически музей:
Освобождението на Етрополе

Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. увенчава с успех националноосвободителните борби на българите.
         На 24.ХІ.1877г. след тридневни боеве, руските воини от Преображенския полк под командването на ген. В.Д.Дандевил освобождават гр. Етрополе. На следващия ден, 25-ти ноември, в града тържествено е посрещнат ген. Йосиф Владимирович Гурко – командващ Западния отряд на руската армия. Всички заедно с духовенството се отправят към църквата „Св. Архангел Михаил”, където е отслужен тържествен молебен, а етрополецът Илия Вълчев произнася благодарствено слово към освободителите. Щабът на ген. Гурко е настанен в къщата на  чорбаджи Павел Панчов. Оттук в продължение на 40 дни се ръководи зимния преход на Балкана за Освобождението на София и Южна България. В подготовката за зимното преминаване на Етрополския балкан се включват и етрополци. Георги Цариградски – лекар в щаба на ген. Гурко организира над 720 души доброволци от града за изтегляне на оръдията на връх Баба в тила на противника, за разчистване на снежните преспи, за подпомагане на измръзналите руски воини. Оръдията са изтеглени на вр. Баба и откриват огън по укрепените турски позиции на Шиндарника и Ялдъз табия. На 27-ти срещу 28-ми декември се извива страшна зимна буря. Над 870  руски войници и офицери са затрупани от виелиците на връх Баба. Генерал Дандевил възкликва пред руското командване: ”Пратете ме да се бия с дявола, но не и с виелиците на връх „Баба”. Смелите и горди балканджии подпомагат руските войски в Зимното преминаване на Балкана и Освобождението на Етрополе. Над 30  етрополци участват като опълченци в боевете при Шипка, Шейново, Стара Загора и Плевен.
         Воините на ген Дандевил и етрополци записаха славни страници в героичните дни и нощи на Руско - турската Освободителна война от 1877- 1878 г. за извоюване свободата на България.
         Героизмът на руските воини и българските опълченци е увековечен с многобройни паметници в района на гр. Етрополе – в м. Прогон, в дворовете на църквите „Св.Георги” и „Св.Архангел Михаил”, на Шиндарника,  Въртежката, Хаджиица и Ильов камък.

Но понеже си обещахме да е интересно и да участват всички, решихме да бъдем екип от пет екипажа, които ще управляват един кораб с името "Памет". Определям петима капитани, а те избират своя екипаж.
Първият екипаж "Учители" ще имат ангажимента през целия период да подготвят интересна и любопитна информация за посещаваните обекти, да организират реда на занятията, срещите с творци.
Втори екипаж "Стопани" трябва да помислят за подобряване на мястото, да следят за чистотата, да организират почистването и поднасянето на цветята на паметниците.
Трети екипаж "Сюрприз" в края на всяка от дейностите трябва да изненада класа с някакъв приятен сюрприз.
Четвърти екипаж "Майстор" трябва да изготвя награди за отличили се през периода ученици.
Пети екипаж "Летопис" описва работата на екипа в деня, седмицата...,оформя красиво с рисунка или снимка "летописната книга" на проекта.

Каня всички, които харесат идеята ни, ученици, родители, колеги - да се включат в нашето пътешествие или да ни пишат за своя начин да отдадат поклон на героите.
Очакваме ви!

П.С.Идеята за петте работни групи съм взела от план за организиране на времето в летен лагер от руския сайт uroki.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар