понеделник, 29 октомври 2012 г.

"Ораторско майсторство и презентиране for dummies"

Искаме да получим добра работа, да ни повишат, да ни уважават колегите и подчинените, да си уредим среща...Ключът е в това, което казваме! В епохата на информацията ораторските умения са по-важни отвсякога. Авторите на книгата  Малкълм Къшнър /професионален говорител и хуморист/ и Д-р Роб Йънг /водещ на how to Get Your Dream Job no BBC/  казват: "Не вярвайте в мита за "родения оратор".

Аз често повтарям на учениците си, че и най-блестящият оратор не излиза пред публика без предварителна подготовка.
 Особено важно е да обърнем изключително внимание на въведението и заключението на нашето изказване. Също както учим своите ученици, че началото на есето трябва да привлече вниманието, така и началото на нашата презентация трябва да даде причини на публиката да те слуша. Знаменателен е случаят с говорител, който слага кубче лед на масата, сваля обувката си и удря леда. След това казва: "Сега, след като разчупихме леда, може да поговорим за..." Смахнат, но впечатляващ начин за привличане на вниманието. Разбира се, малко от нас биха се осмелили да използват твърде необичайно въведение, но има немалко други невероятни начини за силно начало. Цитат, реторичен въпрос, анекдот, впечатляваща статистика, историческо събитие, събитие с днешна дата, провокация... Но всичко това трябва добре да се обмисли, да се обвърже с темата на нашата презентация, да сме преценили своята публика.
В част ІІІ - Създаване на блестяща презентация или реч - откриваме няколко простички правила:
  • да премахнем от изказването си всички "завързващи" езика думи,
  • да избягваме дълги изречения,
  • да използваме деятелен залог,
  • да изчистим речта си от клишета и често използвани думи,
  • да избягваме чужди думи и изрази /особено ми харесва този съвет/. Авторите казват: "Учили сте френски език. Още си спомняте много неща. Поздравления! Ако искате да говорите на френски, идете във Франция. Използването на чуждици не впечатлява никой друг освен вас." 
Особено важно е да се замислим за правилното използване на думите. Когато самите ние учим децата да пишат и да се подготвят за изказване, ги съветваме, че невинаги първата ни хрумнала дума е най-подходящата. Затова се говори за "мъка на словото". Да помним този съвет и да обмисляме всяка своя дума, защото не е едно и също да кажем, че нещо е хубаво или фантастично.
А как да се използва жаргонът? Вече съм споделяла възмущението си от това как речта на компютърните специалисти прелива от професионален жаргон. Ефектът е същият като с използването на думите от чужд език, за които писах по-горе. Но, ако си се постарал да научиш нещо повече за професията на своята публика и включиш малко от нейния жаргон в речта си, това вече е друго. Показвате внимание към публиката си и заинтересованост от нея, а и тя ви разбира!
Според авторите на книгата лозунгът е изпробван метод за привличане на вниманието към ключов момент. Само че тази техника обикновено свързваме с рекламата и мисля, че много трябва да се внимава с нея. Аз лично не бих искала да чувам" "Защото го заслужавате", "Мъжете знаят защо"... Виж, за познатите от художествената литература реторични въпроси, хиперболи, алюзия, метафора, сравнение, повторение...не е нужно да се убеждаваме в тяхната въздействена сила.
Особено интересни са съветите на авторите относно реакцията на оратора спрямо поведението на публиката. Какво да бъде нашето поведение спрямо въпросите на публиката:
  • Ако е прекалено дълъг въпросът  като реч. Внимателно го прекъснете: "Това всъщност, което питате, е..." Ако каже: "Не, не е това...", тогава го прекъснете отново: "Бихте ли формулирали точно въпроса си!"
  •  Повторете въпроса /уверявате се, че всеки от публиката е чул въпроса, че вие сте чули въпроса правилно, открадвате си време.../
  • Не гадайте - ако не знаете отговора на въпроса: 
- попитайте дали някой от публиката има отговор,
- предложете източник, откъдето питащият може да намери отговор,
- предложете да потърсите отговор и да го съобщите по-късно на запитващия,
  •  Отношение към питащия:
- ако е нервен, помогнете му, като довършите въпроса,
- обърнете се към питащия по име,
- похвалете питащия, ако е уместно,
- изглеждайте очаровани, когато слушателите задават въпросите си,
- останете спокойни и се владейте.

Кои са важните съвети, към които да се придържаме, когато оформяме отговора си?
  • Бъдете кратки!
  • Споменавайте презентацията си!
  • Дайте определения на термините, които дискутирате!
  • Споменавайте вашия опит!
  • Посочете грешни схващания и заявете твърдо вашата позиция!
  • Ако не сте съгласни, смело оспорете фактите на питащия!
Техники за справяне с въпроса:
  1. Обръщане на въпроса - Някой от публиката иска да ви напрегне: "Кога ще почиваме?" Не го нападайте. Отговорете: "Вие кога бихте искали да почивате?"
  2. Пренасочване на въпроса - Задават ви въпрос, на който нямате никаква представа как да отговорите. Кажете: "Това е интересен въпрос. Някой има ли идеи по темата?"
  3. Перифразиране на въпроса - Никога не повтаряйте въпрос, който представя проблем. Перифразирайте го във ваша полза!
  4. Разобличаване на скрита цел - Възможно е въпросът да е подвеждащ, например да съдържа обвинение, уловка: "Как е възможно някой с чиста съвест да предложи..."  Не падайте в капана. Изкажете вашите подозрения: "Какво се опитвае да ме накарате да кажа?"
  5. Изграждане на мост - Това е начин да се заобиколи въпрос. Например: "Господине, вие всъщност искате да знаете дали..." Т.е. използвате изречението, което ви позволява да преминете от въпрос, който искате да игнорирате, към тема, по която желаете да говорите.
Книгата на М. Къшнър и Д-р Йънг разглежда още много ясни съвети за изнасяне на блестяща реч, въпроси за това, как да подготвим ефективно материалите си и мн. др. 
Накратко казано, да придадем на нашите речи и презентации печелившо въздействие!

Прияно четене и успех в ораторското майсторство!

Няма коментари:

Публикуване на коментар