вторник, 29 януари 2013 г.

Ученическо портфолио

В педагогическата литература Портфолиото се характеризира като колекция от ученически работи, които демонстрират всестранно не само учебните резултати, но и усилията за тях, а така също и явния прогрес в знанията и уменията на учащия се в сравнение с предишните му резултати.
Портфолиото е съвременна форма на оценяване, но и помага да се решават важни педагогически задачи:
- мотивира ученика,
- поощрява активността,
- разширява възможностите за обучение и самообучение,
- формира умения за учене и поставяне на цели, планиране на собствената дейност,
- и като резултат: повишаване качеството на образованието като цяло.
Куратор е класният ръководител, но в работата над портфолиото се привличат родители, учители-предметници, други педагози, психолог.

Позволих си да преведа от руски сайт презентация на колега по темата. Вярвам, че ще е полезна. Адресът, от който ползвах материала е : http://festival.1september.ru.

А различни шаблони за ученическото портфолио можете да откриете на адрес: http://maminsite.ru/school.liles/portfolio_uchenika10.html.

Пожелавам на всички успешна работа по новото предизвикателство! И нека е наистина полезно, а не изпълнено формално. Нужни са дебати в колективите, обсъждане на варианти, привличане на ученици и родители, за да е истинско! Не разчитайте на фирмите за обучение! Съжалявам, но не съм във възторг. От нас и само от нас зависи достойнството и авторитета на българското училище и на прекрасната ни професия!

1 коментар:

  1. Ето ме пак тук :) Защо ли? Защото отново поставяш наболял проблем, който силно вълнува и мен. Не е нужно да ти казвам, че от доста време се ровя в нета и в разни книжки, за да си изясня що е то портфолио и има ли то почва у нас :). С твоята публикация просто ме "отприщи" :D - прочетох я преди няколко дни и почнах да пиша коментар. Установих обаче, че това, което искам да кажа, няма да се хване тук :), и спретнах цяла статия - ужас :D. На всичкото отгоре реших да я "кръстя" "Портфолиото на ученика - тема с продължение", но всъщност имам предвид продължена тема, т.е. че продължавам твоята тема. Да, ама "продължена тема" не ми звучи добре, а не се сетих за друг вариант - ако имаш някаква идея, ще я приема с благодарност :). Моите излияния са на разположение - знаеш къде :). И разбира се, очаквам следващите ти публикации с нетърпение :)

    ОтговорИзтриване