четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Димитър Бежански, Търся французойка

                  Новата седмица от проекта - с нова книга - в нов вариант - електронен:)
http://www.blitz.bg/article/29856

Димитър Бежански, известен главно като един от Тримата глупаци – прочутата тройка Доньо Донев, Виктор Самуилов и Той, както и със заразителното си чувство за хумор, от което днес трудно се печелят пари. Издал е няколко книги и безброй фейлетони, скечове, сценарии и даже половин пиеса. Редактор е в редакция „Хумор и сатира” на Българското национално радио.


От интервю: "Какво ви липсва от предишното време?
- Липсват ми приятелите, които вече ги няма. Нищо друго. А, и руската водка по лев и седемдесет и три бутилката..."


Сладур!  И понеже никак, ама никак не може да се преразказва уникалния хумор на Димитър Бежански, ще приведа откъс от разказа "Наследници на Челебията".

"В ония години най-беден в селото беше Иван Челебията....Челебията износваше чужди дрехи. Като умре някой от селото, роднините съберат, каквото е останало, и му го дават......
Минаха ония години...Е, рекохме си, няма вече такава сиромашия да ни гази, та човек чужди дрехи да износва и да чака някой да пукне, та той да се облече! Така си рекохме...
Но не би!
Чета оня ден във вестника и що да видя!
Майко мила. Господи и света Богородице! Нашите депутати изпаднали до дереджето на Челебията! Чужди дрехи износват! Търкам си очите, трия си очилата, пак чета - пак същото! 
Народните избраници - пише във вестника - носят дрехи на Валентино!
Брех, мама му стара! Кой е тоя Валентин и кога е умрял,Бог да го прости, не знам, ама направо ми се дорева за тия момчета в парламента!
За това ли -викам си - са учили, за това ли са се борили, за това ли по митинги са студували, та сега чужди палтета да износват!
Чета по-надолу - още по-лошо! Палтенцето, как да е, връхна дреха! Ама то и ризите им не били техни! Те пък били на някой си Версаче! А обущата пък на Вог!
Остави това, ами вратовръзките! Какво е вратовръзката? Едно парцалче! А те и за вратовръзки нямат пари, горките, щото във вестника пише, че носели вратовръзки на Гучи!
Затова значи, като ходят в чужбина, никой никъде не ги уважава и все ги подритват!...."

Ето тук има негови разкази  http://chitanka.info/person/dimityr-bezhanski
Приятни минути с Димитър Бежански!

Няма коментари:

Публикуване на коментар