Царските дворове на Париж и Лондон в средата на седемнадесети век - каква е цената на разкоша, на любовта, на удоволствията...
Два разказа - на един сладкар и неговите удивителни за времето открития за сътворяването на "сладките ледове" и на Луиз дьо Керуал - от обедняло, но гордо благородническо семейство от Англия.
Луиз е изпратена в Лондон с важна дипломатическа мисия - да стане новата метреса на английския крал, като така Франция ще си осигури безпрепятствено прокарване на собствената политика и интереси. Изобщо един разказ за политиката като постоянна "въртележка от предателства и контрапредателства, подкупи, интриги и болни амбиции".
И неволно в съзнанието ти изплува онзи популярен цитат от Библията: "...Суета на суетите, всичко е суета... и няма нищо ново под Слънцето..." Колко тъжно! И точно затова е казано: "Който увеличава знание, увеличава печал!"...
Луиз е изпратена в Лондон с важна дипломатическа мисия - да стане новата метреса на английския крал, като така Франция ще си осигури безпрепятствено прокарване на собствената политика и интереси. Изобщо един разказ за политиката като постоянна "въртележка от предателства и контрапредателства, подкупи, интриги и болни амбиции".
И неволно в съзнанието ти изплува онзи популярен цитат от Библията: "...Суета на суетите, всичко е суета... и няма нищо ново под Слънцето..." Колко тъжно! И точно затова е казано: "Който увеличава знание, увеличава печал!"...
Карло Демирко достига завидна виртуозност в създаването на непознатото дотогава сладко изкушение, но разбира, че късчето лед, което се намира в душата му, трябва най-сетне да се разтопи... Ще успее ли с планираното пътуване към Америка, това Антъни Капела не разкрива!
Няма коментари:
Публикуване на коментар