четвъртък, 30 януари 2014 г.

99 отговора на 99 откачени въпроса, Мардж Мийкъл

Една книга, която еднакво добре би забавлявала и деца, и възрастни.

Защо зебрите имат черни и бели ивици?
Имат ли пъп котките и кучетата?
Защо, когато птиците кацат на телефонните жици, не ги удря ток?
Как виждат червеите под земята?
Защо хората носят бельо? /и други шантави въпроси за навиците и обичаите/
Вярно ли е, че ако опашките на кравите сочат на изток, ще вали дъжд?
Колко тежи главата на човека?
Защо плачем, когато режем лук?
Коя е най-дългата дума? и т.н.
А знаете ли, че първият човек, пресметнал обиколката на земното кълбо, е Ератостен /276-195 г. пр. н. е./ Гръцки математик и учен, който управлявал библиотеката в Александрия.
Ератостен прочел за дълбок кладенец в Кирения /днешен Асуан/ в южен Египет, който само веднъж в годината бил изцяло осветяван от слънцето в 12 часа на обяд. Ученият знаел, че това става, когато слънцето грее директно над обекта. Той знаел сдъщо така, че в Александрия по същото време слънцето не било точно над града, защото там предметите хвърляли сянка. В часа, за който се знаело, че кладенецът в Кирения е изцяло осветен, Ератостен измерил сянката на един стълб в Александрия. Като използвал знанията си по геометрия и като знаел разстоянието от Кирения до Александрия, той изчислил, че обиколката на земята е 250 000 стадия. Изчисленията на Ератостен, преведени на езика на днешните мерки за дължина се равняват на 40 000 км, цифра, която е удивително близо до действителната обиколка на земното кълбо при екватора - 39 842 км.

1 коментар:

  1. Любопитно и сигурна съм, интересно четиво! Напомня ми за две книжки от детските години - "Удивително, нали..." и "Занимателна зоология".

    ОтговорИзтриване