събота, 25 януари 2014 г.

Учи наизуст!

Умберто Еко: "Скъпи мой, внуко, учи наизуст!"

Скъпо мое внуче,
Не бих искал това Коледно писмо да ти прозвучи твърде наставнически, примерно в духа на Де Амичис, и да ти проповядва любов към ближния, родината, човечеството и тем подобни. Ти няма да се заслушаш в подобни неща /вече си достатъчно възрастен, а аз съм твърде стар/, системата от ценности толкова се е изменила, че моите препоръки може да се окажат неуместни.
И така, искам да ти дам само един съвет, който може и да ти послужи в настоящия момент, докато ползваш своя таблет. Няма да те съветвам да не се занимаваш с това от страх да не изглеждам като глупав старец. Та нали  и аз самият ползвам такъв. Но мога да те посъветвам да не задържаш вниманието си на стотиците порнографски сайтове, демонстриращи сексуални игри между хора, между хора и животни...Не вярвай, че сексуалните отношения се свеждат до такива монотонни действия. Тези сцени са измислени, за да те задържат вкъщи, вместо да излезеш и да се запознаеш с реални момичета. Предполагам, че си хетеросексуален, ако ли не, прими съветите ми съобразно твоята ситуация, но се заглеждай в момичетата в училище или на спортната площадка, защото те щети подарят един ден много повече радост, отколкото момичетата онлайн. Повярвай ми, защото имам повече опит, а и ако се заглеждах по момичетата от компютъра, баща ти нямаше да го има, а и теб също.
Но, не за това исках да говорим, а за болестта, поразила теб и предходното поколение, което вече е в университетите. Говоря за загубата на паметта.

Вярно е, че ако искаш да научиш кой е Карл Велики или къде се намира Куала Лумпур, можеш да натиснеш едно копче и веднага да научиш всичко от Интернет. Прави това, когато ти е нужно, но, като получиш справката, се постарай да запомниш съдържанието, за да не го търсиш повторно, ако ти потрябва в училище, например. Възможността, компютърът във всеки момент да може да ти отговори на всякакъв въпрос, премахва желанието ти да запомняш информация. И това не е добро. На това явление може да се приведе следното сравнение: Знаейки, че до близката улица маже да се отиде с превозно средство, вместо пеша, което е удобно, когато много бързаш, ти може да решиш, че въобще не е необходимо да ходиш пеша. Но ако ти престанеш изобщо да ходиш, се превръщаш в човек, който се нуждае от инвалидна количка. О, знам, че се занимаваш със спорт, но да се върнем на твоя мозък...
Паметта прилича на мускулите на твоите крака. Ако престанеш да я упражняваш, ще се превърнеш в идиот.
Ето я моята рецепта. Всяка сутрин учи кратичко стихотворение, нас така ни учеха в детството. Може да се състезаваш с приятели – за най-добра памет. Ако не обичаш поезия, запомняй членовете на футболните отбори, но не само на любимия, а на поредица други, а също и състава им в минали сезони... Провери помнят ли приятелите ти имената на слугите на тримата мускетари. Ако не искаш да четеш „Тримата мускетари”, измисли подобна игра с друга книга, която си прочел.
Това прилича на игра, да това е игра, но ще видиш как главата ти си пълни с персонажи, истории, спомени. Ще попиташ защо компютърът е бил наречен електронен мозък. Защото е бил замислен по модел на твоя/ нашия/ мозък, но човешкия мозък има повече връзки от компютърния. Мозъкът е такъв компютър, който винаги е с теб, възможностите му се разширяват в резултат на упражненията, а настолният ти компютър с течение на времето губи скорост и след време изисква подмяна. А твоят мозък ще ти служи до 90 години, ако го упражняваш, ще помниш повече, отколкото знаеш днес. Освен това е безплатен.

....

Знай,ти можеш да тренираш своята памет с книги, списания, Интернет. Той ти е полезен не само да дърдориш с приятели, но и да изучаваш световната история. Кои са хетите? Как се наричали трите кораба на Колумб? Кога са измрели динозаврите? Имало ли е щурвал на Ноевия ковчег?...Кога е създаден Мики Маус?
Мога да продължавам да задавам въпроси до безкрай и те биха станали прекрасна тема за изследване. Всичко това трябва да се помни. Ще настъпи ден, когато ти ще остарееш, но ще чувстваш, че си живял хиляди животи, сякаш си участвал в битката при Ватерло, видял си убийството на Юлий Цезар...А другите твои приятели, които не са се старали да обогатят своята памет, ще са изживели само един живот – собствения, монотонен и лишен от емоция.


Пълния текст на статията можете да прочетете тук

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар