събота, 8 февруари 2014 г.

Изказване в стил TED


Работата в уроците за Публично изказване по актуален или научен проблем не би била ефективна, ако си остане само сред упражненията, предложени в урочните статии. Вдъхнових се отново от опита на Мария Сонина и предложих на деветокласниците всеки един да опита да говори, не да прочете подготвено изказване.
1.Избираме заедно две теми, които им допадат и представляват интерес, защото и публиката трябва да е готова да слуша. / "Идея, която да промени света" и "Мечтаното училище"/
2. Предлагам им вкъщи да изгледат няколко от лекциите на TED.

3. Препоръчвам, след като са планирали или написали своето изказване, да се упражняват в неговото изговаряне. - Визуалният контакт с публиката е много важен и те сами ще се убедят в това, когато са в ролята на говорители.
4. Използването на мултимедийна презентация не се препоръчва или най-много може да илюстрира 1-2 момента от речта.


Едно от най-успешните представяния беше на Владимира. /Браво, Влади!/ Тя разказа историята на Мел Ел-Калил /Правенето на мир е маратон/ и вдъхновено сподели своя идея, която макар за минути би обединила  хората  от цялата страна. Своята идея тя нарече : "Под покрива на музиката". - В един и същ момент на централните площади по градовете и селата на страната едновременно се излъчва един концерт. Присъстват всички, а тези, които не могат, го наблюдават по телевизията... Мило, нали? Успешността на нейното изказване се дължеше в немалка степен и на това, че ползва т. нар. фишове - малки картончета, които и подсказваха реда на мислите! 

Всички други също работиха отговорно, никой не се "ската", а тези, които се почувстваха неудовлетворени от представянето си, пожелаха втори шанс. 

Ето такива часове ми дават сили да продължавам напред и да се чувствам щастлива в професията! Благодаря ви, ученици!

Наскоро открих, че си имаме и български вариант http://tedxbg.org/videos/ Да му пожелаем успех!

П.С. Не откривам топлата вода, но трябва повече да се стараем да възпитаваме у нашите деца умение за изказване пред публика. Думата ми е именно за изказване, не за четене. За голямо мое съжаление често напоследък ни канят на различни лекции, където гледаме как така нареченият лектор си прочита слайдовете от презентацията! Ами това е обидно!

6 коментара:

  1. Петя, возможно, Вам будет интересен мой опыт работы с роликами TED, а также опыт работы других российских учителей разных предметов из разных городов? Вот сайт, который я делала год назад к мастер-классу на Международной конференции в Санкт-Петербурге. На нём я попыталась собрать опыт — свой и других педагогов. Я продолжаю его наполнять и после конференции, в частности, создала на сайте отдельную страницу, посвящённую школьной конференции в стиле TED, которую мы вместе с учениками проводили в мае прошлого года.

    ОтговорИзтриване
  2. Спасибо большое, но как раз Ваше имя в начале статьи и есть линк к этому сайту! Я всегда с удовольствием и восхищением читаю о Вашей работе!
    А еще последнее, что очень понравилось, это Ваши уроки при помощи скрайбинга. - Вы не скажете как научиться этому волшебству, ведь презентации уже надоели ученикам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, вот это да: я не заметила, что Вы ссылаетесь на мой сайт по одной причине: Google очень грубо переводит с болгарского на русский, а потому я понимаю только общий контекст, но не конкретный смысл.
      По поводу скрайбинга. Открою Вам страшную тайну: я сама не умею делать скрайбинговые ролики. Я, как в том анекдоте, методистом работаю. Сама сделала только один единственный ролик, и то, это не совсем скрайбинг, т. к. сделан в компьютерной программе и даже не озвучен. Но, понимая преимущества такой визуализации, пробую работать над созданием скрайбинговых роликов с ребятами. Считаю свой опыт пока ещё очень скромным для самостоятельного поста в основном блоге по методике этой работы, но, возможно, когда-нибудь до него "дозрею". А пока могу только поделиться поэтапным описанием работы с подборками ссылок: не только на сервисы, но и на обучающие ресурсы. Вот здесь подборка ссылок на три моих полноценных активности по скрайбингу с целыми классами учащихся (последняя пока не завершена).

      Изтриване
  3. Спасибо опять, но эти материалы уже рассматривала. Хочется научиться:) очень:))

    ОтговорИзтриване
  4. Шапка ти свалям! За идеите! За ентусиазма! За вдъхновението! За умението да заинтригуваш учениците и мен, разбира се! Ще ползвам за пореден път опита ти - аз някак не умея да се организирам като теб, но пък съм спец в прилагането на хрумките ти :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ей, най-после се появи! Благодаря за милите думи, радвам се, че се подкрепяме!

    ОтговорИзтриване