събота, 1 март 2014 г.

Честита Баба Марта!


Първият от поредицата прекрасни пролетни празници. Честит празник на всички, които отбелязват очакването на пролетното обновление на природата, надеждата и вричането за здраве, плодородие и благополучие!
Тая пъстра мартеничка
мама ми я върза,
да съм като лястовичка
пъргава и бърза.
Както тя е от коприна
бяла и червена,
да съм цялата година
весела, засмена!

Когато се случи да съм с малки /5-6 клас/ ученици, винаги получавам повече мартеници. И понеже не мога да сложа всички, започнах да си правя колекция.






Като последната /звездичката/ , бях изработила преди 5 години за учениците от  моя звезден клас - с любов! Поздравявам и всички тях, като им желая много доброта и любов по пътя им на вече дипломирани специалисти!

Сещам се и за една приказка, на която моята дъщеря, като беше малка, много се смееше и все искаше да я разказвам отново.
Беше за Баба Марта, която имала двама братя. Те бързо си изпивали винцето и тайничко започвали да пият от нейното. Когато тя открила това, много се разлютила - започнала да вее, духа, да навява преспи. Но после се сещала, че това са нейни братя и тя трябва да им прощава и се усмихвала - тогава ставало слънчево и топло. Но понякога пак се сещала сърдито за измяната на братята и пак се лютела с ветрове и преспи, после пак се успокоявала и се усмихвала...
Така народът ни обяснява променливото мартенско време, а пък мъжете ни не пропускат да отбележат променливия женски характер :) !

Дни преди празника в нашето училище изработихме мартеница, с която обиколихме цялата сграда - над 710 метра!e3 026

e3 006
e3 011

За новите ми руски приятели ще кажа, че на 1-ви март всички в България се окичваме с такъв "аксесоар" и го носим, докато видим първия щъркел или първото цъфнало дръвче. Тогава сваляме мартеницата и я окичваме на плодно дръвче - за плодородие или я слагаме под камък. Ако след време под камъка има мравки, значи годината ще е много изобилна...


А какви са Вашите спомени, свързани с Баба Марта?

Бъдете здрави!



2 коментара:

  1. Честита Баба Марта! Здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Здраве и благополучие на Вас и на всички колеги, които се вълнуват с ум и сърце в името на добротата!

    ОтговорИзтриване