вторник, 1 октомври 2013 г.

Тайният ангел

Когато за пръв път се срещам с новия си клас, обичам да им пожелавам да бъдат не само отличници в училище, но да станат отличници като човеци. 
Така стана и тази учебна година. И за да подпомогна този процес, им предложих тази "игра" на добринки, която да ги сплотява, да ги радва, забавлява, провокира.



Първият ни час заедно като нов клас всеки разказа накратко за себе си - брат, сестра, интереси, занимания, любим спорт, домашен любимец. След това всеки ученик изтегли листче с името на свой съученик. За него той става "таен ангел" - ще го подкрепя в трудните моменти в клас и навън, ще прави за него мили жестове, малки изненади...Но трябва той да не се досети кой е неговият ангел. За целта всеки прави добринки и на други ученици от класа. Стореното добро се записва на листче и се поставя в "къщичката".
Поставихме си срок до Коледа, но...къщичката ни с ангелски дела само след една седмица е на път да се напълни. С радост установявам, че осмокласниците ми приеха предизвикателството с ентусиазъм.
Ще представя проекта пред родителите, може да решат да се включат.
Предстои ни да разберем кой ще извърши най-много ангелски дела, кого повече ученици ще припознаят като свой ангел, ще успеят ли докрай да запазят тайната или ще се предадат...


Благодаря на Ант. Миланова за споделената идея за нейния проект "Семенца на доброто" и Панаира на проектите в Димитровград "Подай ръка! Бъди един от нас"!






5 коментара:

  1. Чудесна идея! Непременно ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че Ви харесва, ще се радвам да споделите Вашите резултати! Успех!

    ОтговорИзтриване
  3. От малкото добро се ражда голямата добрина! Кълни и израства човечното у човека. Щастливци са твоите осмокласници... заради всичко, което ще научат от теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за споделената, добра практика. Тази година съм класна на нов клас(8клас) и изпробвахме идеята. Мисията им на тайни ангели беше само една седмица и следващия час на класа разкрихме ангелите. Някои от децата доста се бяха раздали,като цяло целия клас беше много въодушевен. Най-помагащите ангели получиха сертификат за добри дела. Часът свърши с въпрос от тяхна страна: "Госпожо, кога ще направите пак нещо подобно?:)".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мая! Чудесно е доброто да се предава нататък!

      Изтриване