неделя, 6 октомври 2013 г.

Пантомима

Или преживяването в часа по литература - условие за истински пълноценен урок, защото литературата не е просто учебен предмет, тя е изкуство, което преди да се коментира, трябва да докосва сърцата.

В девети клас учебната програма предвижда да се започне с осмисляне на етапите, през които преминава словесното изкуство - мит, фолклор, литература. Говорим за сакралността на словото, за пръв път се срещаме с понятието синкретично изкуство. 

Момчетата като по-големи прагматици са готови почти веднага да заявят, че това древно познание не е необходимо на съвременния човек...
Поставих задача: Съберете се в групи. Изберете си митологичен сюжет и се опитайте да го разкажете с танц и жестове. Останалите ще трябва да познаят кой мит разказвате.
9-в клас се представи отлично. Видяхме "Кутията на Пандора", "Раждането на Афродита", Лабиринтът на минотавъра", Жертвен олтар... Имаше импровизирани костюми, музика, танц, вълшебни предмети - помощници.  Учениците споделиха, че при подготовката са усетили колко трудно се разказва история без реч. Така неусетно разбраха какво означава "магия на словото".
Едно чудесно начало на учебната година за един етап, в който се изучават нелеките старогръцка и старобългарска литература. Но вярвам, ще го преодолеем и запомним.

5 коментара:

  1. Безспорно интересно преживяване и за децата, и за учителката по литература. Поздравления за интересното хрумване, защото няма по-истинско нещо от пробуденото желание на учениците да се взрат по-внимателно в художествения текст.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, винаги е приятно да получиш добра оценка от колега!

      Изтриване
  2. Поредната оригинална идея, която дава възможност на младия човек да бъде откривател и в същото време да изрази себе си! Възхищавам ти се, Петя! Искрено и от сърце!

    ОтговорИзтриване
  3. Классная идея! Уже начинаю обдумывать, как применить на уроке... Здорово!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Спасибо Анна Анатольевна, рада, что понравилось, будет интересно как получится у вас.

    ОтговорИзтриване