четвъртък, 3 април 2014 г.

Езикът на тялото, Алън Пийз

Всички неведнъж с интерес сме слушали анализа на психолози за това, какво говорят жестовете на известни политици.
Но, това не се отнася само за известните. Жестовете са присъщи на всички хора. Всички волно или неволно ги използваме, но дали сме се научили да ги разчитаме. Книгата на Алън Пийз започва с коментар на популярни в световен план жестове, но те не се тълкуват еднозначно в различните части на земното кълбо. Затова е много полезно да се познава тяхната многозначност, а в противен случай най-добре да се въздържаме от тези "знаци".

Моята тридесет и първа седмица в проекта "Не е вредно да се чете, вредно е да не се чете" е белязана от книгата на Алън Пийз "Езикът на тялото"

От друга страна наблюдаването на събеседника би било много полезно ако наред със словесните съобщения се научим да разчитаме и не словесните.

Мисля, че няма човек, който да не е чувал за т. нар. поза "заключени ръце". А как можем да ги "отключим"? Просто - като подадем химикалка, книга..., като се облегнем назад с разтворени ръце, като попитаме директно: "Виждам, че имате въпрос, какво бихте желали да узнаете?"
Ръката, приподнесена към устата, показва, че или човекът, който говори, лъже, или не вярва на говорещия с него събеседник.
Добре е също да се знае, че докосването на брадичката е момент на преценка.
Жестът "пирон във врата" - при който ръката разтрива тила, е сигнал за разочарование и яд. В случай, че човекът лъже, този жест е съпроводен с отбягване на погледа.
А случвало ли ви се е сам себе си да държите за ръка? /На мен - да/. Този жест се наблюдава, когато човек е изправен пред голяма и непозната аудитория, за да държи реч. Оказва се, че този жест вдъхва онази емоционална сигурност, която човек е изпитвал като дете, което при някакво заплашително обстоятелство родителите му са го хващали за ръка..
Има също така "замаскирани" жестове на скръстените ръце - поправяш верижката на часовника си, наместваш гривната, държиш с две ръце чантичката, чашата...
Жестовете на кръстосаните крака не са толкова "агресивни" както е при ръцете. Но и там има някои тънкости. Прибрано кръстосаните крака са почти нормално състояние, но американски тип кръстосани крака /с високо вдигнат крак върху другия/ е агресивност. Ако така вдигнатият крак е придържан от ръцете - имате си работа с прагматичен инат!
Заключени глезени - опит да се потисне вътрешна отрицателна нагласа, някаква емоция, нервност или страх.
"Ездач на столове" - агресивен, настъпателен. Как да го обезоръжите? Заставате зад него. Ако е на въртящ се стол, трябва да се изправите. Ако сте поканили събеседник, за когото знаете, че е от този тип, просто му предложете стол със странични облегалки, които ще ме попречат да заеме любимата си поза.
Когато слушателят ви дълго време "обира въображаеми власинки" от дрехата си, трябва да ви е ясно, че не харесва оново, което казвате.
Наклонената встрани глава означава съпричастие, желание за съгласие. Но, ако е наклонена надолу, нагласата е отрицателна, дори критична.
 Има още много любопитни разкрития за жестове, които изразяват готовност, сексуална агресивност... Какво издават сигналите на очите или начинът, по който се издишва димът от цигарите, както и други тайни, ще научите, ако посегнете към книгата на А. Пийз.
Приятно и ползотворно четене! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар